FESTA ESTELLÉS

Festa Estellés Benimaclet Viu 

presentació



Objectius


La Festa Estellés és un festival de poesia coordinat i estès al llarg del nostre territori -l’any passat participaren més de 70 pobles- per a la difusió de la poesia en valencià, un festival de reafirmació identitària i d'estima pel territori i la cultura organitzat per Benimaclet Viu al barri de Benimaclet del Cap i Casal. La idea original va ser proposada per l'escriptor d'Alginet Josep Lozano i la inspiració li va venir del Burns Supper escocès, commemoració reivindicativa on, en record de la figura literària del poeta Robert Burns (1759-1796), es reafirma la identitat escocesa amb poemes i menjars típics cada 25 de gener. A l’any 2010 Lozano va proposar fer un sopar semblant al voltant de la poesia i la identitat valencianes i que, després de debatre diverses opcions, secundat pel també escriptor Àlan Greus, va optar per anomenar “Festa Estellés” i celebrar-ho al voltant de la data del naixement del poeta, 4 de setembre, o en dates properes. Benimaclet Viu no va dubtar des del primer moment en agafar la iniciativa riberenca, junt a alguns altres pobles més, i el 18 de setembre de 2010 es va celebrar la primera la Festa Estellés Benimaclet Viu.



Fets a destacar



A la Festa Estellés Benimaclet Viu participen, de manera individual, poetes d’alt relleu i extensament guardonats, però també poetes emergents, rapsodes aficionats, dramaturgs, músics i molta gent voluntària i espontània. És una activitat completament oberta tant per als conreadors de la poesia en valencià com per als lectors i recitadors que desitgen mostrar la seua estima per la literatura, sense distincions d’edat com ho testimonia la recurrent participació de xiquetes, xiquets i joves. Tanmateix, des de l’organització es pretén donar veu a les creadores femenines, les quals, afortunadament, cada volta en són més. A la VII edició, any 2016, celebrada a la Plaça de Benimaclet, hi van participar al voltant de 300 persones, el que posa en valor la potència de la poesia i la literatura en general com a referent de la identitat valenciana i la importància del seu foment i difusió per trencar el marc discriminatori castellanitzat existent. No hi ha cap esdeveniment semblant al nostre entorn i si bé algunes altres propostes acullen alguna mostra de literatura valenciana ho fan de manera totalment marginal però no sobre l’eix de dignificació de la nostra llengua i del adobament de l’estima a la nostra cultura. Quan ha estat possible, la Festa Estellés Benimaclet Viu ha estat precedida per xarrades i debats al voltant de la situació de la llengua dels valencians.




Antecedents

Benimaclet Viu va nàixer a l’any 2009 com una plataforma-associació de coordinació per organitzar la Trobada d'Escoles en Valencià de València Ciutat que va tenir lloc a Benimaclet el 16 de maig de l'any 2010. La iniciativa va sorgir de la direcció del CEIP Pare Català amb la voluntat d'estendre i implicar en l'esdeveniment educatiu el teixit associatiu i veïnal del barri. A la mateixa Trobada d’Escoles en Valencià de 2010, Benimaclet Viu va organitzar la Fira de la Música de Benimaclet, una forma diferent de promoure la música en valencià a través de la vessant cultural i formativa, fruit de les experiències prèvies realitzades a l'escola Pare Català. El 18 de setembre de 2010 Benimaclet Viu va organitzar la I Festa Estellés de Benimaclet, un festival per a la difusió de la poesia en valencià. El 12 de desembre del mateix any es va presentar la Universitat Lliure de Benimaclet, una branca de Benimaclet Viu dedicada al debat social, l’extensió del pensament crític, l’activitat formativa i la divulgació de la literatura. El 9 d’abril de 2011 va nàixer Benimaclet t’Estime, la trobada d’associacions, entitats i col·lectius organitzada per Benimaclet Viu per fer visible el potencial social i cultural del barri i difondre les activitats de cada agrupació i que va incorporar la II Fira de la Música de Benimaclet. El 15 de desembre de 2012, amb la col·laboració del Centre Instructiu Musical de Benimaclet, va veure la llum la I Mostra del Llibre i del Disc en Valencià a Benimaclet, una nova iniciativa periòdica per visibilitzar la literatura i la música del poble valencià des del punt de vista de la producció cultural. 

Participants

A la Festa Estellés Benimaclet Viu participen, sense dubte, els millors poetes de la literatura valenciana configurant una llarga llista de guardonats en els certamens literaris de major prestigi, però també joves promeses de la poesia, escriptors de narrativa recitant poemes d'altres autors, músics involucrats en la musicació i divulgació de la poesia, actors que representen i dramatitzen versos i una important participació popular i espontània sobre tot per donar veu a poetes estimats ja desapareguts, amb important presència de l'inspirador Vicent Andrés Estellés. A les 7 edicions precedents han passat per l'escenari de la Festa Estellés: Marc Granell, Jaume Pérez Montaner, Isabel Robles, Antoni Defez, Manel Rodríguez Castelló, Begoña Mezquita, Isabel Garcia Canet, Maria Fullana, Lluís Roda, Eduard Ramírez Comeig, Manel Marí, Josep Mir, Manuel Molins, Pau Sif, Ivan Brull, Andreu Galan, Laia Martínez i López, Ainoa Lorca, Sénia Mulayali, poesia visual de Lluerna Teatre, poesia dramàtica del Teatre Lliure de Benimaclet, Rosa Navarro, Josep Beltran, Pau Esteve, Raquel Ricart, Carles Monclús, Lucia Arce, Pili Micó, Ernest Estornell, Pau Díaz i Solano, Ximo Caffarena, Quim Sanç, Tomàs de los Santos, Mireia Vives, Sis Veus per al Poeta, Eva Dénia, Maria Amparo Hurtado, Atupa, PD Pasku, Àlvar Carpi, Rafa Xambó, Xavi Sarrià, xiquetes i xiquets de l'escola Pare Català, rapsodes Quartet de Benimaclet, Poesia-rap de Benimaclet i Grup de danses L’Esvaraeta a més d’incomptables i anònimes lectores i lectors voluntaris.

Dates de celebració 

Un dissabte del més de setembre, a determinar segons circumstàncies però preferiblement en la segona quinzena, amb horari des de les 19.30 h fins les 00.30 h.


Març 2017



Per a informació detallada d'edicions anteriors, busqueu l'etiqueta:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada