dimecres, 27 de gener de 2010

La Gossa Sorda al CP Pare CatalàEl passat dijous, 21 de gener, al CEIP Pare Català, donant continuitat al projecte de valencià "D'allà on renaixen les cendres" en el que vam comptar amb la participació del grup "Obrint Pas" i amb la de Pep Gimeno "Botifarra" i la ronalla que l'acompanya; va tindre lloc l'actuació del grup de roch ska "La Gossa Sorda". Comptàrem tamnbé amb la col·laboració d'Àlvar Carpi, bon músic i millor pare de la nostra escola.
Aquest nou projecte de valencià en el que hem comptat amb la inestimable col·laboració d'aquest grup té com objectiu fonamental el fer que els alumnes coneguen i estimen la nostra llengua i la nostra cutlra d'una forma més emotiva i a través denoves sensacions per a ells, noves sensacions que fan que integrem millor els valors i les tradicions del nostre poble. També es preten ajudar als alumnes nouvinguts a apropar-se a la nostra cultura i a conèixer la nostra llengua de forma positiva i gratificant i no com una imposició acadèmica.
Aquest projecte ha tingut una durada de dos mesos en els que, de forma puntual i en 3 o 4 sessions de valencià, programades específicament, els alumnes han treballat el contingut, el lèxic i les estructures ligüístiques d'algunes cançons significatives del grup. Això ha permés també donar a conèixer als xiquets tradicions, costums, personatges i realitats actuals del nostre país. Tota l'activitat s'ha desenvolupat en un ambient agradable on la participació dels alumnes ha segut una peça clau. Havien d'acabar cantant les cançons treballades, que comportaven certa complexitat, sobre tot per la velocitat que el grup imprimeix amb les seues lletre, aspecte molt interessant per a practicar la dicció i la interiorització de la pronúncia i de les estructures lingüístiques en valencià. Després es va programar una sessió de treball amb "La Gossa Sorda" en la que es va establir una primera part de col·loqui amb preguntes molt treballades i d'interés per als alumnes i que, de vegades, tenien un alt nivell.
Tot el treball programat i desenvolupat a les aules tenia la seua culminació en la sessió de treball amb els membres del grup "La Gossa Sorda", en la que havia d'eixir com a resultat final la capacitat de cantar fil per randa cadascuna de les cançons amb els nostres amics músics. Ells mateixos xiquets no s'ho podien creure, es veia a les seues cares de felicitat: cantanen tots i cantaven bé.
L'ambient a la biblioteca de l'escola, on es va celebrar la sessió de treball amb els músics, és indescriptible: vora 200 persones entre alumnes, mestres i músics, tots cantar com una sola veu, perfectament coordinats i emocionalment units van fer vibrar moltes fibres i més d'una volta l'emoció va reflexar-se als nostres ulls. Qui no estava allí no ho pot entendre. Nosaltres, afortunadament, sí.
Estem segurs que les mateixes sensacions que mestres i alumnes experimentàrem van ser viscudes per l'Arnau, l'Alexandre, el Marcos i el Josep, els quatre components del grup que, de forma totalment desinteressada i donant-nos un troç de les seues vides i dels seus cors, van accedir a participar activament en aquest projecte que, per cert, es diu "Farem saó" i ben segur que la van fer.
Es dona la circumstància de què el grup està gravant ara el sue nou disc i han mantingut el seu compromís amb la nostra escola malgrat les dificultats que això implicava per a mantindre el seu calendari de gravació. Estem segurs de què si l'espèrit que hi havia en la nostra trobada escolar està al seu nou disc, aquest serà un complet èxit i ben merescut.
Adjuntem algunes fotos i us convidem a contactar amb la gent de "La Gossa Sorda" per a conèixer la seua percepció d'aquesta iniciativa pedagògica que tantes alegries ens ha donat als alumnes i als mestres i, estem també segurs que a ells. Els estem profúndament agraïts per tot.
Ben cordialment
Merxe Jiménez Buselo
Directora del CEIP PARE CATALÀ de BENIMACLET ( València)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada