diumenge, 12 de setembre de 2010

LES FESTES PATRONALS DE BENIMACLET VAN A L'ESCOLA.

Com tots els anys els xiquets i xiquetes de les escoles de Benimaclet comencen el curs envoltats de l'ambient de les festes patronals del barri, del volteig de campanes, dels focs artificials, de l'olor a caldereta, de la música al carrer, etc.

El dia 10 de setembre comencen amb el pregó oficial les festes del barri que venen mantenint-se gràcies a l'esforç i la dedicació dels clavaris dels Sants de la Pedra , Abdón i Senent.

Són aquests, dos Sants estretament relacionats amb la terra, i és això el que fa que siguen tant vigents al barri de Benimaclet, on es troben encara veïns que viuen de i per a l'horta.

Enguany s'ha posat en marxa una experiència innovadora i necessària. Els Clavaris dels Sants de la Pedra i del Crist de la Providència, en col·laboració amb la plataforma Benimaclet VIU han portat la festa a totes les cases dels alumnes de les escoles i els IES públics del barri. Tant els festers com els moviments socials del barri i els professionals de l'educació són molt conscients de què una part de la vida del barri es troba a les seues escoles. Com bé diu la llegenda del programa de festes : “Per a ser Poble hem de començar per viure les nostres festes”.

Per primera vegada s'ha repartit en el CEIPs Pare Català i Carles Salvador i en els IES Ferrer i Guàrdia i Rascanya el programa de les festes del barri, i s'han incorporat a aquest activitats que han nascut a les escoles amb vocació de recuperació de les nostres tradicions i amb l'objectiu de transmetre-les als nostres xiquets i xiquetes que són el nostre futur.

Enguany, les escoles i els IES de Benimaclet, i l'associació Benimaclat VIU han aportat un grup de dansetes amb alumnes d'infantil i primer cicle de primària que participaran en el pregó popular del dia 13 de setembre a les 18:00 h, a la plaça del poble, i l'organització de partides de pilota valenciana per a grans i menuts que tindran lloc al C/ Rambla el divendres, 17 de setembre a les 18:00 h. Aquestes col·laboracions són la primera pedra d'un projecte de cooperació entre festers i centres educatius i entitats socials del barri.

S'ha de fer especial menció de l'esforç que suposa, per part dels festers d'enguany i de tota la resta de clavaris, l'organització d'unes festes que continuen mantenint l'essència de la nostra cultura al barri de Benimaclet. I ací hem de mencionar la intervenció entusiasta i perseverant de na Elvira Laguarda Cubells, clavariessa filla del poble de Benimaclet i mestra en una escola del barri.

El programa de festes és molt ample, però hem de destacar per la seua bellesa i el sue contingut la romeria dels Sants de la Pedra, que fa un recorregut per les alqueries de Benimaclet a poqueta nit amb la llum dels ciris. És un acte molt entranyable i ple de significat per a tots els veïns. Els Sants són traslladats el dia 13 de setembre a les 20:00 h des de l'església de Benimaclet fins a l'ermita de Vera i tornen, també en romeria, el 14 de setembre eixint de l'ermita de Vera cap a les 20:00 h i passant per la UPV.

Aquestes tradicions no s'han de deixar perdre. Tenim un compromís amb els nostres xiquets i xiquetes i sabem que si estimen el seu barri i les seues tradicions seran millors ciutadans, millors veïns i millors persones. I, com bé diu la llegenda del programa de festes, “comencem per les nostres festes”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada