dissabte, 16 de maig de 2015

Novetats a la VI Fira de la Música de Benimaclet.

La Fira de la Música de Benimaclet no és un espectacle, ni un festival, ni un concert: és una trobada oberta de músics i cantants a dues vessants. Per un costat un públic selecte, format per persones vinculades a l’activisme cultural i social, a l’ensenyament i l’educació en tots els seus graus i amb influència i capacitat d’amplificació d’allò què seran testimonis. A l’altra vessant uns músics disposats a interaccionar entre ells, a intercanviar experiències, coneixences i ajudes mútues, cosa que vista la precarietat que lamentablement arrosseguen és important. Totes dues vessants, públic i músics, convergeixen a la carena de la Fira de la Música on és tan interessant el que passa damunt l’entaulat com a peu de terra, tan important la música com el que es parla d’ella, el que es sent com el que s’escolta.

La Fira de la Música de Benimaclet va nàixer a recer de la Trobada d’Escoles en Valencià de la ciutat de València de l’any 2010. L’escola Pare Català va rebre l’encàrrec de coordinar-la i l’equip directiu va demanar la participació no sols de la comunitat educativa sinó també de les entitats, associacions, col·lectius i persones compromeses amb la cultura i la llengua des de l’activisme social. La gran acollida que va tenir la proposta va ser l’origen de la plataforma-associació Benimaclet Viu, entitat catalitzadora de la promoció cultural, lingüística i social presentada públicament al febrer de 2010. Per la part musical, l’experiència aconseguida a l’escola amb la música en valencià com a matèria curricular mitjançant tallers lingüístics amb els propis músics i l’absolut convenciment del seu enorme potencial educatiu, formatiu, transmissor i aglutinador van ser els motors de la singular experiència què, després de la primera edició del 2010, es va integrar en els actes de les jornades anuals Benimaclet T’Estime que organitza Benimaclet Viu.

Enguany el CEIP Pare Català commemora el 35é aniversari de la seua creació i, més important encara, el 25é aniversari de la primera línia en valencià de les tres que ara porta endavant. Amb motiu de la celebració 35/25, Benimaclet Viu ha decidit excepcionalment integrar la VI Fira de la Música als actes d’aniversari del Pare Català com una espècie de tornada a l’origen: si el Pare Català va ser la clau de volta per a la primera Fira de la Música de Benimaclet, ara la Fira de la Música tornarà a l’escola, en agraïment i reivindicació permanent del potencial educatiu de les cançons escrites en la nostra llengua.

Això serà la vesprada del dissabte 6 de juny, a partir de les 17:30 h i, com sempre, consistirà en molt breus actuacions acústiques o semiacústiques  -habitualment dues cançons- a les quals reptem tant cantautors com grups de pop, rock i ska i tant veterans ben consolidats com joves promeses incipients. A cada canvi a l’escenari aprofitarem per parlar públicament d’allò que envolta els músics i la música. Amàlia Garrigós, coneguda periodista i presentadora desnonada de ràdio i televisió i Josep Vicent Frechina, musicòleg i secretari del jurat dels Premis Ovidi Montllor a la música en valencià s’encarregaran d’eixa part divulgadora si es possible. Els músics Àlvar Carpi i Rafa Xambó ens ajudaran a la part d’organització i Ernest Estornell actuarà de coordinador general amb el suport de la plataforma-associació Benimaclet Viu. Trobareu informació actualitzada, a poc a poc, a:

1 comentari:

  1. Por lo general descargo música en la música de Apple. En el teléfono iPhone, la función de cortar canciones es un tono de llamada, así que me gusta instalar tonos de llamada con mis canciones favoritas: http://tonos123.com

    ResponSuprimeix