dilluns, 4 de juny de 2012

HOMENATGE A FUSTER, 8 de juny.

Joan Fuster va nàixer a Sueca el 23 de novembre de 1922, fa 90 anys. Ens va deixar el 21 de juny de 1992, fa 20 anys. Va publicar la seua obra de major transcendència social, Nosaltres, els valencians, el 12 de maig de 1962, fa 50 anys. Va esculpir a la nostra memòria el seu discurs del 25 d’abril de 1982 a Castelló, fa 30 anys, amb motiu del 50é aniversari de les Normes de Castelló de 1932, fa 80 anys. Som al 2012 i tot això no pot passar d’amagat perquè ja sabeu que a l’espècie humana, amb això de tenir 10 dits per parell d’extremitats, ens agrada molt contar desenes, quan no quarts i meitats, i fins i tot les sobredimensionem, quan, per exemple, una ampla majoria -tancant els ulls a la lògica més elemental- va celebrar l’entrada del nou segle l’1 de gener de l’any 2000.

Però no és aquest el cas i ara, sense ambigüitats i de dalt a baix del nostre domini lingüístic, el gran pensador de Sueca, l’homenot, està rebent homenatges de tot tipus, però sempre lluny de la seua inabastable qualitat intel·lectual. Què hi anem a fer! Qui no te cap ha de tenir cames, però qui no té intel·lecte ha de tenir, al menys, sentiments. I els sentiments, per a qui us parla a través d’aquestes línees de transmissió electrònica i virtual, són dos i contradictoris. Per un costat, l’enorme estima per aquell suecà quà ens va absorbir amb els seus escrits i ens va donar tant a pensar i reflexionar. Per l’altre, la vergonya: la vergonya de que d’un costat a l’altre del nostre país encara es puguen trobar pobles i urbanitzacions de xalets-bungalows-adossats que no tenen una plaça o un carrer dedicat a la gran figura del humanista, inclòs el Cap i Casal. Això, a un país normal, no passaria, però el nostre, malgrat que ens pese, ja ho sabem com és: som un poble anòmal què deia el nostre homenatjat. Recordeu les paraules que ens va llançar com una clavada d'esperons: O ara o mai!

Ernest EstornellDivendres, dia 8 de juny, Benimaclet Viu homenatjarà l'homenot Joan Fuster amb motiu del 50é aniversari de la publicació de Nosaltres, els valencians. Aquest homenatge s’iniciarà amb un concert de l’Orquestra del Centre Instructiu Musical de Benimaclet i del Conjunt Instrumental de Corda Fregada de l'Escola de Música, és a dir, l'Orquestra Juvenil, al Xalet de Martí (Junta Municipal d’Exposició, carrer de la Guàrdia Civil) i continuarà, prèvia cercavila al so de les dolçaines i tabals d'Estrela Roja, amb un acte on personatges de relleu literari de Benimaclet -o vinculats al nostre llogaret- commemoraran la vida i obra de l’escriptor de Sueca de manera gens acadèmica, lúdica i divertida i al bell mig de l’horta. De moment tenim confirmats Manel Rodríguez-Castelló, Jaume Pérez Muntaner, Isabel Robles, Pep Mir, Manel Molins, Antoni Defez, Rosa Navarro, Pau Esteve, Antonio Martínez i a l'assitència tècnica, Josep Beltrán (Lluerna Teatre), però esperem un grapadet més dels que sempre s'apunten a última hora i l'espontània participació popular dels assistents. Després hi haurà sopar de pa i porta i cant d’estil amb Maria Amparo Hurtado de Cal Bessó, Pep Juste Mama i Boro de Paterna com a versador.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada