divendres, 4 de setembre del 2015

VI Festa Estellés a Benimaclet, dissabte 26 de setembre

Hui, 4 de setembre, s'acompleix el 91é aniversari del naixement de Vicent Andrés Estellés, el gran poeta de Burjassot, el fill del forner com s'autoanomenava. A molts indrets de les nostres comarques es celebra la Festa Estellés, ben puntuals i fins i tot alguns d'avançats a dia d'ahir i inclús abans, alguns amb potent suport municipal, d'altres amb el voluntarisme d'uns pocs, però sempre amb molta il·lusió. A Benimaclet arribarem un poc més tard i a més enguany ens desplaçarem a la mateixa Plaça de Benimaclet, l'epicentre de l'antic poble, per portar endavant la VI Festa Estellés a Benimaclet.Recordeu que l'instigador de tot açò va ser l'escriptor d'Alginet Josep Lozano i la inspiració li va venir del Burns Supper escocés, commemoració reivindicativa on, en record de la figura literària del poeta Robert Burns (1759-1796), es reafirma la identitat escocesa amb poemes i menjars típics. Al 2010, Lozano va proposar fer un sopar semblant al voltant de la poesia i la identitat valencianes i que, després de debatre diverses opcions, secundat pel també escriptor Àlan Greus, va optar per anomenar “Festa Estellés” i celebrar-ho al voltant de la data del naixement del poeta o en dates properes. Benimaclet Viu, aleshores nounada com a plataforma-associació, no va dubtar des del primer moment en agafar la iniciativa riberenca, junt a alguns altres pobles més, i el 18 de setembre de 2010 férem la nostra primera Festa Estellés.

Arribem per tant ara a la VI edició, què serà proper dissabte 26 de setembre, amb algunes novetats de relleu a més del ja esmentat canvi d'ubicació. Com des del primer moment hem intentat a la Festa Estellés tindrem poetes actuals de diverses generacions què ens faran un tast, per força breu, dels seus versos propis, tindrem adaptacions i musicacions diverses de poemes, alguna que altra sorpresa i -com no?- la lectura popular i voluntària de poemes d'Estellés o de qualsevol altre poeta que la gent vulga difondre en una nit de joia i lloança de la nostra poesia. Com a novetat, també enguany el sopar serà exclusivament de pa i porta, de cabasset o de faixa -com preferiu, que tot sembla voler dir el mateix- però caldrà reservar lloc resseguint les instruccions que en breu farem públiques ací mateix, al nostre bloc, i resta de xarxes socials.

Si l'any passat la part inicial va ser a càrrec de Tomàs de los Santos i Mireia Vives amb el magnífic “Veus manifestes” i com a poetes de base comptàrem amb Eduard Ramírez Comeig, Manel Marí i Antoni Defez, enguany encomanarem l'obertura de poemes musicats, al voltant de les 20:00 h, a Ximo Caffarena, històric membre del grup Al Tall, i el seu fill Quim Sanç, cantautor emergent. Després del sopar de pa i porta, com a nucli de poetes comptarem amb els veterans Jaume Pérez Montaner i Isabel Robles, i amb la jove poetessa Isabel Garcia Canet. A més tindrem la lectura col·lectiva de “L'Hotel París”, la iniciativa “Estellés a ritme de rap”, el poema visual de Lluerna Teatre, poesia pròpia del Teatre Lliure de Benimaclet i la lectura oberta per a tots els que vulguen participar.

A poc a poc anireu trobant més detalls al nostre bloc. I no deixeu de seguir el bloc general de la Festa Estellés, per comprovar amb goig com s'estén cada volta més la celebració.

Recordeu que totes les activitats de Benimaclet Viu i els seus associats les podreu trobar impecablement organitzades i tenir sempre a mà si vos instal·leu l’aplicació per a dispositius mòbils “Benimaclet Viu”, disponible tant per al sistema operatiu Android com per a liOS.
Ernest Estornell
4 de setembre de 2015

3 comentaris:

 1. Supose que informareu, com en anys anteriors, per apuntar-nos al sopar i per recitar algun poema.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Benvolgut Josep, ahir publicarem com fer la reserva per al sopar de pa i porta: http://trobada2010.blogspot.com.es/2015/09/vi-festa-estelles-benimaclet-viu.html

   T'esperem

   Elimina