QUI SOM ?

BENIMACLET VIU
Benimaclet Viu és una Plataforma creada per diferents associacions, escoles, instituts del barri de Benimaclet (ciutat de València) amb motiu de l'organització de les Trobades d'Ensenyament en Valencià de la ciutat de València el 16 de maig de 2010.
Aquesta Plataforma, després de l'èxit aconseguit amb l'organització de les Trobades i amb la dinamització del barri que ha suposat ha decidit continuar treballant per eixos objectius, A l’assemblea celebrada el 25 de juny s’aprovaren per unanimitat les següents línies de treball a partir d’ara:

1. Potenciar l’ús social de la nostra llengua ja que en el manifest deiem: “Benimaclet viu naix, doncs, com a espai d'impuls i defensa de la cultura i la llengua pròpies ”
Per tant entenem que la llengua pròpia ha de ser la llengua d’ús i de comunicació de la Plataforma en la comunicació externa. No com un element per a deixar a ningú fora sinó al contrari com un element d’integració.

2. Esdevindre un espai de trobada i d’integració ciutadana, d’empoderament ciutadà, per posar en marxa experiències de democràcia participativa i d’autogestió col·lectiva, en definitiva donar la veu als ciutadans i potenciar l’associacionisme al barri.
“hem decidit sumar els nostres esforços i constituir la plataforma Benimaclet Viu, que vol ser un lloc d'encontre i de diàleg, ric en la diversitat i la unitat, capaç de donar forma, a través del treball, la imaginació i la lluita, a projectes de millora per al barri on vivim i treballem, i que tant ens estimem. Així doncs, Benimaclet Viu naix amb la voluntat d'esdevenir un espai de participació obert a tota la ciutadania de Benimaclet: a l'organitzada en col·lectius i entitats diversos, i també a ciutadanes i ciutadans individuals; a tota aquella ciutadania que vulga contribuir a l'assoliment d'aquests objectius de treball compartit i a fer-ho sobre la base dels plantejaments bàsics que ací exposem i que són els que donen consistència a la nostra plataforma.”
“És perquè creiem en el valor de la solidaritat i del treball comú, de la democràcia participativa i l'autogestió; és perquè som conscients de la importància que l'impuls civil té com a fonament d'un sistema autènticament democràtic”

3. Treballar per la millora de les condicions de vida dels ciutadans i ciutadanes del barri. Constatem que els barris de la ciutat València, entre els el nostre, no disposen dels serveis i equipaments dels que disposa qualsevol poble de l’Horta del voltant. La ciutat dels grans esdeveniments i macroequipaments ha oblidat els seus barris. Per tant, tot partint de la participació ciutadana expressada al punt anterior reclamarem tots aquells equipaments i serveis que puguen millorar les condicions de vida de les persones ( centres de salud suficients i en condicions, llar de cultura, centre cívic, millora als centres educatius, i altres). De la mateixa manera entenem que potenciant
el teixit comercial i productiu del barri estem afavorint les condicions de vida de les persones front a les grans superfícies que destrueixen les perspectives laborals dels nostres ciutadans i afavoreixen unes pautes de consum alienant i insostenible.
“Perquè aquest espai que compartim prop de 40.000 persones, situat entre el camí de trànsits i l'Horta d'Alboraia, integrat a la ciutat de València des de finals del segle XIX, presenta avui uns dèficits estructurals que afecten la qualitat de vida dels seus habitants: en cultura i educació, en sanitat, en dotació de parcs i jardins, en espais per a joves i grans, en instal·lacions esportives, en recursos per a la mobilitat urbana i la comunicació. Benimaclet ha estat, des dels anys seixanta amb l'arribada massiva de ciutadans d'altres llocs de l'Estat espanyol fins avui mateix, amb la presència de persones de molt diversa procedència, terra d'al·luvió i d'acollida que malgrat tots els desastres urbanístics heretats del desarrollismo i perpetuats per l'actual política especulativa no ha perdut encara la seua fesomia de poble valencià de l'horta. Barri bàsicament de treballadors i professionals, de petits comerciants i d'estudiants, Benimaclet veu perillar avui més que mai els dos aspectes que millor el caracteritzen, el cohesionen i li confereixen identitat: ser un poble valencià enmig d'una horta greument amenaçada.”

4. Recuperar el patrimoni cultural i natural col·lectiu per actualitzar-lo i projectar-lo cap el futur. Relacionat amb aquest punt reivindiquem la revitalització i recuperació del centre històric i de l’Horta de Benimaclet.
“Benimaclet viu naix, doncs, com a espai d'impuls i defensa de la cultura i la llengua pròpies i de preservació i millora del nostre entorn natural, naix per reclamar la dignitat d'un barri des d'una perspectiva de qualitat ciutadana, de modernitat i sostenibilitat, de consciència ecològica”

5. Pensem que les sinèrgies generades entre la comunitat educativa i la resta del barri han estat molt productives en les dues direccions. És per això que entenem que la formació i l’autoformació ha de ser un element important de la nostra actuació. Seguim pensant que l’educació és un element fonamental en la construcció d’un futur més lliure i en aquest aspecte l’escola valenciana n’és un motor important.
“L'escola que volem i que anem fent té en l'ús del valencià una eina normal de comunicació i aprenentatge, d'integració i cohesió social que no només s'arrela en la cultura i en la història del nostre poble sinó que és, decididament, una aposta de present i de futur, un repte per acarar des de posicions radicalment democràtiques la nostra realitat col·lectiva. Perquè l'escola és el fonament més sòlid d'una democràcia, el lloc on cada dia s'aprén i es practica un abecedari fet amb les lletres de la solidaritat, la igualtat i la llibertat, un espai on les persones han de créixer en el diàleg i l'intercanvi com a ciutadans conscients dels seus drets i dels seus deures,compromesos amb els valors del coneixement, com a ciutadans que estimen la seua llengua, la seua cultura i el seu país perquè només així podran estimar les llengües i les cultures dels altres pobles i estaran en condicions d'accedir als millors guanys de la intel·ligència i la dignitat”


A nivell d’organització i funcionament defensem un model assembleari i de treball per comissions que a partir del consens i del respecte als punts anteriors facilite un treball actiu i directe, que porte endavant els projectes aprovat per l’assemblea.


I per últim teniu el Manifest aprovat amb motiu de la realització de les Trobades

Manifest obert a la ciutadania de Benimaclet

1.- Per primera vegada des de la seua creació, el diumenge 16 de maig de 2010 Benimaclet acollirà la Trobada d'Escoles en Valencià, un dels esdeveniments cívics més importants del nostre país, capaç d'aplegar cada any milers i milers de participants units en el propòsit de contribuir solidàriament a la construcció d'una escola valenciana pública, democràtica i de qualitat. Aquesta és una mobilització nascuda de la societat civil i per ella mantinguda que, amb la coherència de les seues actuacions i amb la seua capacitat d'estimular la participació de tants ciutadans i ciutadanes (grans i menuts), ens assenyala un camí cívic, essencialment democràtic i participatiu, que des d'altres àmbits de la societat valenciana caldria començar a trepitjar.

2.- L'escola que volem i que anem fent té en l'ús del valencià una eina normal de comunicació i aprenentatge, d'integració i cohesió social que no només s'arrela en la cultura i en la història del nostre poble sinó que és, decididament, una aposta de present i de futur, un repte per acarar des de posicions radicalment democràtiques la nostra realitat col·lectiva. Perquè l'escola és el fonament més sòlid d'una democràcia, el lloc on cada dia s'aprén i es practica un abecedari fet amb les lletres de la solidaritat, la igualtat i la llibertat, un espai on les persones han de créixer en el diàleg i l'intercanvi com a ciutadans conscients dels seus drets i dels seus deures,compromesos amb els valors del coneixement, com a ciutadans que estimen la seua llengua, la seua cultura i el seu país perquè només així podran estimar les llengües i les cultures dels altres pobles i estaran en condicions d'accedir als millors guanys de la intel·ligència i la dignitat

3.- És al caliu d'aquesta Trobada d'Escoles en Valencià a Benimaclet que un grup de ciutadanes i ciutadans, representants de diversos col·lectius, associacions i institucions del barri, hem decidit sumar els nostres esforços i constituir la plataforma Benimaclet Viu, que vol ser un lloc d'encontre i de diàleg, ric en la diversitat i la unitat, capaç de donar forma, a través del treball, la imaginació i la lluita, a projectes de millora per al barri on vivim i treballem, i que tant ens estimem. Així doncs, Benimaclet Viu naix amb la voluntat d'esdevenir un espai de participació obert a tota la ciutadania de Benimaclet: a l'organitzada en col·lectius i entitats diversos, i també a ciutadanes i ciutadans individuals; a tota aquella ciutadania que vulga contribuir a l'assoliment d'aquests objectius de treball compartit i a fer-ho sobre la base dels plantejaments bàsics que acíexposem i que són els que donen consistència a la nostra plataforma.

4.- Perquè aquest espai que compartim prop de 40.000 persones, situat entre el camí de trànsits i l'Horta d'Alboraia, integrat a la ciutat de València des de finals del segle XIX, presenta avui uns dèficits estructurals que afecten la qualitat de vida dels seus habitants: en cultura i educació, en sanitat, en dotació de parcs i jardins, en espais per a joves i grans, en instal·lacions esportives, en recursos per a la mobilitat urbana i la comunicació. Benimaclet ha estat, des dels anys seixanta amb l'arribada massiva de ciutadans d'altres llocs de l'Estat espanyol fins avui mateix, amb la presència de persones de molt diversa procedència, terra d'al·luvió i d'acollida que malgrat tots els desastres urbanístics heretats del desarrollismo i perpetuats per l'actual política especulativa no ha perdut encara la seua fesomia de poble valencià de l'horta. Barri bàsicament de treballadors i professionals, de petits comerciants i  d'estudiants, Benimaclet veu perillar avui més que mai els dos aspectes que millor el caracteritzen, el cohesionen i li confereixen identitat: ser un poble valencià enmig d'una horta greument amenaçada.

5.- Benimaclet viu naix, doncs, com a espai d'impuls i defensa de la cultura i la llengua pròpies i de preservació i millora del nostre entorn natural, naix per reclamar la dignitat d'un barri des d'una perspectiva de qualitat ciutadana, de modernitat i sostenibilitat, de consciència ecològica i

6.- És per això que fem nostre el llegat de mestres com Ventura Pascual i Carles Salvador, pioners de l'escola valenciana que van viure i treballar ací, és per això que ens sentim hereus de les lluites veïnals que des de primeries dels anys setantes han lluitat per la dignitat del barri i valorem la tasca de totes aquelles persones, col·lectius i entitats que han construït vies alternatives per al progrés cívic i social del nostre país i del nostre barri.

7.- És perquè creiem en el valor de la solidaritat i del treball comú, de la democràcia participativa i l'autogestió; és perquè som conscients de la importància que l'impuls civil té com a fonament d'un sistema autènticament democràtic; és perquè volem un Benimaclet viu, de veïns i veïnes més cultes, més plens, més lliures, que fem una crida perquè et sumes al nostre projecte, perquè participes críticament en un projecte ben arrelat en la nostra cultura i la nostra història que mira i treballa pel present i el futur del barri i del país, del poble, un projecte que volem fort en tot allò que ens uneix i plural en la diversitat que l'enriqueix i que aspira a representar.

8.- Fem entre totes i tots un Benimaclet cada dia més viu, cada dia més bo.

Benimaclet, País Valencià, 2 de febrer de 2010


__________________________________
Si ho desitgeu contacteu al correu:

I per associar-se: DOC o PDF