dijous, 19 de juny de 2014

El poble que batega: últims detalls per al dia 21.


Ara que ens arriben laments de més enllà la mar oceana i llàgrimes tenyides de sang i suor d’orgullosa samarreta a joc, ara que la corona sense cor trontolla com ona indecisa de cap a cap i el nou majestuós nom ens apropa més a la nostra dissortada història, el poble que batega es belluga sense descans per enllestir la nostra jornada gran, el dia de congregació més multitudinari, la declaració ferma d’amor a la llengua, a la cultura, a la terra i a la força social transformadora: Benimaclet t’estime! Arriba ara, doncs, el moment de fer constar sinèrgies i esforços, connexions i empaties, de desvetllar els noms dels que, tots plegats, aconseguim fer reeixir tan singular esdeveniment, malgrat siga de manera provisional, perquè a embolics d’aquesta mena, voluntaris i voluntaristes, fins l’últim moment no es sap qui vindrà definitivament.

A les 11:00 del matí, els gegants Moro Maclet i Tirant Lo Blanch de l’Assemblea de Veïns i la espectacular Cleta seran escortats per la colla de tabal dolçaina Estrela Roja, la colleta Àlatac i l’alumnat més gran de l’emblemàtica escola CEIP Pare Català pels carrerons de l’antic poble. A la plaça obrirem la Fira d’Entitats 2014 amb el parlament reivindicatiu i encoratjador de Josep Beltran, de Lluerna Teatre. A les parades informatives, moltes d’elles amb tallers de manualitats i activitats per als més menuts dins la vessant festiva, podreu trobar a l’organització, Benimaclet Viu (bon moment per donar una ajuda si ho considereu adient i merescut), la Colla de Dimonis de Benimaclet, l’Associació de Veïns de Benimaclet, Horts Urbans de Benimaclet, l’Escola de Música del CIM de Benimaclet, la Muixeranga de València, el Centre Social-Bar Terra, Endavant, Arran, la Colla Excursionista de Benimaclet, la llibreria La Traca i les editorials Denes i L’Eixam, el grup de gaiters Celtúria, el projecte educatiu i musical Samarucs, Ca Revolta, el col·lectiu Lambda, el taller de Músiques del Món de Graciela de los Santos, l’Asociación Rumiñahui Hispano-Ecuatoriana, els Serveis Socials de Sant Joan de Déu i les empreses de suport Pollos Planes i Servalia (Servicios y Proyectos de Catering). No heu de deixar cap per visitar!

A migdia, ja ho sabeu perquè segurament ho tindreu reservat, farem el dinar popular preparat per la gent del Centre Social-Bar Terra i, poc després, l’inici de la V Fira de la Música de Benimaclet amb Tomàs de los Santos (premi Ovidi Montllor de cançó), Yeray Calvo de Novembre Elèctric (premi Ovidi Montllor de pop), Joan Villalonga de TanStuPids, Carles Enguix, Rafa Xambó, Becaires, La Douche, Quim Sanç, Samarucs, Josep Alemany de Naia, Lluís Vicent i Carraixet, més les discogràfiques i distribuïdores Mésdemil, Comboi Records i Oldies, tot açò amb el suport del Col·lectiu Ovidi Montllor de Músics i Cantants en Valencià i presentat per Amàlia Garrigós, sonoritzat per Josep Maravilla i amb el mateix Rafa Xambó, Àlvar Carpi i Ernest Estornell a peu d’entaulat. I en acabar, cap a les 19:00 h de la vesprada, de la mà del grup de danses L'Esvaraeta i de nou amb la colla de tabal i dolçaina Estrela Roja, la plaça es convertirà en la incomparable pista de la Gran Dansà Popular, la conjunció entre les arrels més antigues i profundes i els brots més recents i tendres del nostre poble, el bategar uníson de la força, l’empenta i l’esperança que ens impulsa.

I com a jornada de solstici i canvi estacional que ens pertoca, ens renovarem amb el sopar a la fresca de Sant Joan que farem al carrer Baró de San Petrillo -i que suposem ja haureu reservat també (més informació)- però sense fogueres, només gaudint de la fresca que ens portarà el vent de Xaloc, de l’amable xerrameca amb amics i coneguts i de musiquetes de la terra ben propera amb PD La Frucktoria. Així acabarem el Benimaclet t’estime 2014. Al llarg de la jornada, moltes persones de totes les edats hauran compartit amb nosaltres la il·lusió de canviar el món des de la festa i la cultura, hauran palpat les possibilitats reals de fer-ho i percebut que, si volem, és possible. Esperem que estigueu entre elles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada