dimarts, 16 de setembre del 2014

La Universitat Lliure de Benimaclet reprén en setembre la seua activitat

El proper divendres dia 26  a les 19 h. la Universitat Lliure de Benimaclet ha organitzat un xerrada amb el títol "El TRACTAT TRANSATLÀNTIC DE COMERÇ I INVERSIONS. Què és el TTIP i com ens afectarà?".
La xerrada la impartirà José Antonio García Saez, investigador de l'Institut de Drets Humans de la Universitat de València, membre d'ATTAC-PV i de la Plataforma per l'Auditoria del Deute.

Què és el TTIP i com ens afectarà ?

Un acord negociat a porta tancada entre la Unió Europea i el EUA pilotat per les multinacionals per acabar amb totes les regulacions i qualsevol escull de democràcia i sobirania dels estats i dels pobles que s'opose als seus interessos

Des de juliol de 2013, la Unió Europea i els EUA estan negociant amb total opacitat l'anomenat Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions (TTIP en les seues inicials en anglés).

L'objectiu principal del TTIP no es eliminar aranzels, ja que en l'actualitat estos son pràcticament nuls entre ambdós blocs econòmics, sinó fer desaparèixer les barreres no aranzelàries que restringeixen els beneficis potencials de les empreses transnacionals d'ambdós costats de l'Atlàntic.

No obstant , aquestes anomenades "barreres" son en realitat, encara que molt debilitats, alguns dels nostres referents socials i mediambientals més valorats, com ara els drets laborals, les normes de seguretat alimentaria (incloent les restriccions sobre els transgènics) , les regulacions sobre l'ús de productes químics tòxics. la prohibició del fracking, les lleis de privacitat digitals o les noves garanties bancàries introduïdes (EUA) per a evitar una repetició de la crisi financera de 2008.

A més a més, hi ha altres aspectes encara mes perillosos a aquest projecte: el "mecanisme de resolució de conflictes inversor-estat", opció que tindrien les empreses de demandar els Estats davant de tribunals privats quan consideren que els seus interessos han sigut danyats per alguna llei o normativa; i la "cooperació reguladora”, per mitjà de la qual serien les corporacions les que escriurien, de facto, el text de les regulacions, o més bé les desregulacions.


Afortunadament hi ha en marxa un gran moviment d'oposició al TTIP per part de la societat civil, tant a Europa com als EUA, que cobra força cada dia que passa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada